company photo

Geloftes

Bij sommige zie je de paniek al in de ogen wanneer we voorafgaand bij dit onderwerp aankomen. Heel veel mensen vinden het mega spannend om niet alleen hun gevoelens op papier te zetten, maar dat dan ook nog hard op voor te dragen aan de liefde van je leven ten overstaande van al je gasten. Maar het is zoiets bijzonders, zo persoonlijk, dit vergeet je de rest van je leven niet meer. En daarom raad ik het altijd wel echt aan om te doen.

Maar waar begin je en wat zeg je überhaupt? Als het goed is heb je het nog nooit eerder gedaan en is het zo persoonlijk dat je ook niet makkelijk iemand anders zijn hulp hier bij in kan zetten. Je moet het dus echt zelf doen.

Wat zeg je eigenlijk allemaal bij je geloftes?

Het belangrijkste is dat je dicht bij jezelf blijft. Als je spreekt vanuit je hart komt het altijd mooi over. Probeer antwoord te geven op de volgende vragen:

  • Wat voelde je toen je hem/haar voor het eerst zag?
  • Wat vind je het aller leukste aan hem/haar?
  • Waarom wil je het aller liefste met deze persoon trouwen?
  • Wat wil (en kun) je beloven voor jullie toekomst samen?

Maak hier vervolgens een mooi lopend verhaal van met een begin, een midden en een eind. Begin bijvoorbeeld met een verhaal of een anekdote. Zo heb je meteen alle aandacht. Ga dan voor het "midden" in op de antwoorden van de bovenstaande vragen en bespreek bij het "einde" de beloftes voor de toekomst.

De geloftes zorgen vaak voor een traan bij de gasten, maar dat hoeft natuurlijk niet. Als jullie hier liever een heel grappig moment van willen maken, mag dat natuurlijk ook. Let wel op dat dit niet het moment is om je partner te roasten of om een sneer uit te delen.

Hoe bereid je je geloftes voor?

Goede voorbereiding is het halve werk. Hoe beter je bent voorbereid hoe minder je je zenuwen zal voelen als het moment daar is. Hierbij een paar tips voor een goede voorbereiding:

  • Begin op tijd! Je zal merken dat wanneer je bent begonnen dat er gedurende de dagen die volgen steeds meer dingen in je opkomen die je mooi mee kunt nemen in je verhaal.
  • Spreek van tevoren met elkaar af hoeveel woorden jullie geloftes zullen zijn en welke topics er in je verhaal zitten. Zo voorkom je dat de ene 10 minuten lang vanuit het diepste van het hart praat en de ander een minuut lang de komiek uithangt. Gemiddeld houdt iedereen een half tot heel A4tje aan.
  • Schrijf je tekst helemaal uit, zo weet je zeker dat je niks vergeet en het een kloppend verhaal is
  • Oefen je geloftes hard op, op die manier merk je meteen welke zinnen lekker uitspreken en welke woorden misschien aangepast moeten worden.
  • Neem je geloftes op en luister ze terug

Hoe gaat dat op het moment zelf?

Na alles speeches en vlak voor het ja-woord is het dan tijd voor jullie geloftes. De trouwambtenaar zal jullie vragen te gaan staan en deze voor te dragen. Het is vaak fijn om hier een microfoon bij te gebruiken, zodat je ook voor iedereen verstaanbaar bent. Let er wel op dat als je de microfoon in 1 hand hebt, je maar 1 hand over hebt voor je spiekbrief met je geloftes. Handig om die dus op 1 vel papier (eventueel dubbelzijdig) te hebben.

Als trouwambtenaar vraag ik altijd eerst de bruid naar haar geloftes, maar jullie kunnen natuurlijk voorafgaand zelf ook bespreken wie er eerst gaat.

Ga recht tegenover elkaar staan en kijk elkaar diep in de ogen aan. Probeer duidelijk te articuleren en rustig te praten. Je hoeft het zeker niet uit je hoofd te doen, dus het is echt niet erg als je veel op je papier moet kijken. Het is zelfs prettig als er een rustmoment is wanneer je even naar je papier kijkt.

Andere tips

Ceremonie Etiquette

Het huwelijk is natuurlijk al een eeuwenoude traditie en in de loop van de tijd is er dan ook een uitgebreide huwelijksetiquette ontstaan. Maar hoe hoort het nou eigenlijk?

Jullie Opkomst

Een van de meeste bijzondere momenten van de ceremonie is jullie opkomst. Dit is de start van jullie grote dag en dat is best spannend.

Kinderen bij de ceremonie

Trouwen als je al kinderen hebt is geweldig! Maar hoe zorg je ervoor dat ze een passende rol hebben? En hoe ga je om met kinderen die te gast zijn?