Ceremonie Etiquette
Ceremonie Etiquette
Het huwelijk is natuurlijk al een eeuwenoude traditie en in de loop van de tijd is er dan ook een uitgebreide huwelijksetiquette ontstaan. Vaak vragen bruidsparen hoe het nou eigenlijk hoort en het is dan leuk om te weten wat de traditie is. Let wel dat de uiteindelijke invulling altijd helemaal naar eigen wens is. Niks moet, alles mag. Het belangrijkste is dat de ceremonie helemaal eigen voelt en echt een weerspiegeling van jullie beide is.
- Gasten horen te gaan staan zodra het bruidspaar opkomt.
- De bruid zit rechts van de bruidegom voor en tijdens de ceremonie. Als het bruidspaar de ceremonie verlaat loopt ze aan zijn linkerzijde de ruimte uit. Op deze manier heeft hij zijn rechterarm vrij om zijn bruid te beschermen.
- Wanneer je in het gemeentehuis trouwt, zit de familie van de bruid aan de rechterzijde (achter de bruid) en de familie van de bruidegom aan de linkerzijde (achter de bruidegom). In de kerk zit men juist precies andersom. De familie van de bruid aan de linkerkant en de familie van de bruidegom aan de rechterkant.
- Voor en tijdens de ceremonie draagt de bruid haar boeket in haar rechterhand. Na het ja-woord wisselt dit naar haar linkerhand. Op deze manier heeft ze haar rechterarm vrij voor haar bruidegom.
- Van oorsprong dragen katholieken hun ring links en protestanten rechts. Maar in andere landen zoals Oostenrijk en Italië dragen de katholieken de trouwring juist aan de rechterhand. In Spanje verschilt het zelfs per gebied. Het is dus niet alleen een geloofskwestie, maar het verschilt ook per land. Omdat tegenwoordig lang niet iedereen kerkelijk is, wordt er nu vaak voor gekozen om de ring te dragen aan de hand die je het minst gebruikt: zo beschadigt hij minder snel.
- Bij het verlaten van de ceremonie loopt eerst het bruidspaar weg, daarachter volgens de ouder van de bruid, dan de ouders van de bruidegom, de grootouders, verder bruidspersoneel en daarna de overige gasten.